Οι Μυρμηγκιές ή Μυρμηγκίες είναι καλοήθη εξογκώματα του δέρματος. Προκαλούνται από τον ιό HPV (Human Papilloma virus) τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ο οποίος προκαλεί τα Οξυτενή Κονδυλώματα και ευθύνεται για την πρόκληση Καρκίνου του Τραχήλου της μήτρας .Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι τα στελέχη του ιού  HPV που προκαλούν τις μυρμηγκιές είναι τελείως αθώα , είναι μη ογκογόνα και διαφέρουν απο εκείνα των κονδυλωμάτων.

Ναι είναι πολύ μεταδοτικές για αυτό η θεραπεία δεν θα πρέπει να καθυστερεί, καθώς μπορούν να μεταδοθούν σε άλλο άτομο η στο ίδιο άτομο σε διαφορετική περιοχή του σώματος του.

Υπάρχουν 3 τύποι :
1) Οι κοινές μυρμηγκιές εμφανίζονται κυρίως στα χέρια αλλά και σε γόνατα-αγκώνες.
2)Οι πελματιαίες μυρμηγκιές εμφανίζονται στα πέλματα και είναι επώδυνες στην βάδιση.
3)Οι ομαλές μυρμηγκιές είναι επίπεδες και εμφανίζονται στο πρόσωπο.

Ο συχνότερος τρόπος είναι μέσω δερματικής επαφής. Μεταδίδονται όμως και από μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες όπως στα γυμναστήρια και στις πισίνες.

Στο 20%-30% των μυρμηγκιών παρατηρείται αυτόματη υποχώρηση χωρίς θεραπεία. Ωστόσο η έγκαιρη θεραπεία των πρωτοεμφανιζόμενων βλαβών μειώνει την μετάδοση σε άλλα άτομα αλλά και στο ίδιο άτομο σε άλλα σημεία του σώματός του.

Η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών γίνεται με βάση την ηλικία, το μέγεθος, την εντόπιση και την χρονικότητα των βλαβών.
Οι μέθοδοι αντιμετώπισης είναι:
1)Ειδικά ΤΟΠΙΚΑ σκευάσματα που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι.
2)Υγρό ΑΖΩΤΟ,που καταστρέφει την βλάβη παγωνοντάς την.Θα χρειαστούν επαναλαμβανόμενες επισκέψεις μέχρι να υποχωρήσει η βλάβη.
3)Αφαίρεση με Laser CO2 , αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία.Ο χρόνος αποθεραπείας που περιλαμβάνει περιποίηση της βλάβης,κυμαίνεται από 8-10 ημέρες.
4)SWIFT Therapy:Η νέα επαναστατική θεραπεία μικροκυμάτων , με ελάχιστο πόνο για αυτό δεν προηγείται αναισθησία και με χρόνο αποθεραπείας μηδέν.Αυτό σημαίνει οτι ο ασθενής δεν σταματάει τις καθημερίνες του δραστηριότητες.
Σε μικρές ηλικίες προτιμάμε μη επεμβατικές θεραπείες και προχωράμε με ειδικά τοπικά σκευάσματα και με την μέθοδο μικροκυμάτων SWIFT.
Σε μαγαλύτερες ηλικίες προχωράμε στην αφαίρεση των βλαβών με Laser C02 και με την μέθοδο SWIFT.
0