Το μέλασμα είναι μια ειδική μορφή μελάγχρωσης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ιατρικές θεραπείες όπως κρέμες, Laser και Peeling.Το μέλασμα οφείλεται σε UV, γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες. Το πρώτο βήμα στην διαχείριση του μελάσματος είναι να κατανοήσουμε το βάθος της μελάγχρωσης. Αυτό θα καθορίσει το πρωτόκολλο θεραπείας που θα ακολουθήσουμε αλλά και το αποτέλεσμα της θεραπείας. Ένα επιφανειακό μέλασμα θα υποχωρήσει ίσως και σε 4 εβδομάδες ενώ ένα βαθύ θα χρειαστεί 4-6 μήνες. Οι πιό αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές μας περιλαμβάνουν : Melasma skin care, Laser, Peeling.

Η θεραπεία για το μέλασμα είναι μια επένδυση χρόνου, προσπάθειας και χρήματος. Πρωταρχικής σημασίας πριν ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, είναι να έχετε βάλει την αντηλιακή προστασία πρωταρχικό σκοπό. Τι σημαινει αυτο? Χρήση αντηλιακού με SPF 50+ δύο φορές την ημέρα ανεξάρτητα από την έκθεση στον ήλιο. Αν ένα μπουκάλι των 50 ml διαρκεί περισσότερο από 1 μήνα αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται αρκετό αντηλιακό. Είναι βασικό βήμα στην θεραπεία αλλά και στην συντήρηση του αποτελέσματος. Με την αγωγή έχουμε πλήρη υποχώρηση της μελάγχρωσης , 5 λεπτά να εκτεθείτε στον ήλιο χωρίς το αντηλιακό το μέλασμα εμφανίζεται ξανά.

Στην κλινική μας ξεκινάμε με την δερμοανάλυση  (VISIA) η οποία μας δείχνει το βάθος της μελάγχρωσης και μας κατευθύνει στην αγωγή που θα ακολουθήσουμε. Συνήθως ξεκινάμε με λευκαντικές κρέμες. Αναλόγως του βάθους της μελάγχρωσης και της ευαισθησίες του δέρματος σας επιλέγουμε τα ανάλογα συστατικά από τα ακόλουθα
Ασκορβικό οξύ, Αρμπουτίνη ,Αζελαϊκό οξύ, Νιασιναμίδη, Εκχύλισμα από ρίζα γλυκόριζας, Βοτανικά εκχυλίσματα, Υδροκινόνη, Γλυκολικό οξύ, Κιτρικό οξύ.

Το μέλασμα επηρεάζεται από τις ορμονικές μεταβολές. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αυτές οι μεταβολές πυροδοτούν την εμφάνιση του μελάσματος. Το ίδιο συμβαίνει και σε άτομα που κάνουν χρήση αντισυλληπτικής θεραπείας.

Η ασφαλής θεραπεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει:peeling με Γλυκολικό και Γαλακτικό οξύ, ασκορβικό οξύ ,Νιασιναμίδη, Αζελαϊκό οξύ και βοτανικά εκχυλίσματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και Laser σε αυτήν την περίοδο. Μετά τον τοκετό θα αντιμετωπιστούν οι περισσότερες περιπτώσεις.

Οι δυο συσκευές που ευθύνονται για τις εξάρσεις του μελάσματος είναι :1) IPL  η έντονο παλμικό φώς.2)  Κλασματικά laser όπως το CO2.

Καλύτερα όχι , γιατί μπορεί να το χειροτερέψει.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το βάθος της μελάγχρωσης. Σε επιφανειακό μέλασμα πάει καλύτερα το peeling.Ενώ σε βαθύτερα μελάσματα βοηθάει το pico laser.

Καλύτερο είναι το αντηλιακό με spf 50+ με καθημερινή χρήση 2 φορές την ημέρα ανεξάρτητα από την έκθεση στον ήλιο.Τους καλοκαιρινούς μήνες αν ιδρώνετε/ασκείστε
θα χρησιμοποιείτε αδιάβροχο αντηλιακό κάθε 2 ώρες.

Ξέρουμε ότι η μελανίνη διεγείρεται από τις υπεριώδεις  ακτίνες UVB/UVA ,ορατό φώς και το μπλε του υπολογιστή (θερμότητα υπερύθρων) .Ακόμη λοιπόν και αν είμαστε σε εσωτερικό χώρο , με φυσικό φώς ημέρας θα πρέπει να φοράμε το αντηλιακό μας γιατί οι UVA ακτίνες και το ορατό φώς περνάνε από τα τζάμια αλλά και μπροστά στους υπολογιστές θα πρέπει να γίνεται χρήση του αντηλιακού.

Στο μέλασμα συστήνουμε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα γιατί μας προστατέυουν αμέσως μετά την εφαρμογή τους , ενώ τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα χρειάζονται 15-20 λεπτά για να δράσουν.

*Βασικός παράγοντας για τη βελτίωση και μη υποτροπή του μελάσματος είναι η καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας πρωί, μεσημέρι και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

0