23 Οκτωβρίου, 2024

Ακμή & Διατροφή

Ακμή & Διατροφή

Η συζήτηση σχετικά με την ακμή και τη διατροφή ακόμα διχάζει την δερματολογική κοινότητα και αυτό συνοψίζει τις προσωπικές μου απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.Οι περισσότεροι δερματολόγοι προτείνουν στους ασθενείς να βελτιώσουν τη διατροφή τους πριν καταφύγουν σε αγωγή για τν ακμή. Η αποφυγή τροφών που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνισης ακμή μπορεί να έχει θετική επίδραση. ε αυτην την κατηγορία περιλαμβάνονται τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως σάκχαρα, γλυκίσματα, μπισκότα και επεξεργασμένα προϊόντα. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει πάνω από το 80% των περιπτώσεων ακμής.

 

Facts  για την διατροφή και την ακμή

  • Έχει αποδειχθεί ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των ακνεϊκών βλαβών.
  • Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα, μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.
  • Τα αποτελέσματα μιας σωστής διατροφής μπορεί να κυμαίνονται από ελάχιστη βελτίωση έως σημαντική μείωση εμφάνισης στοιχείων ακμής
  • Η ορμονική ακμή και οι σοβαρές μορφές ακμής μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά σε αλλαγές της διατροφής
  • Η κατανάλωση λιγότερων σακχάρων και επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ακμαιϊκών στοιχείων.
  • Η κατανάλωση τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση εκδήλωσης της ακμής
  • Η σοκολάτα δεν προκαλεί ακμή, αλλά τα σάκχαρα που αναμειγνύονται με τη σοκολάτα την καθιστούν πηγή τροφής με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ως εκ τούτου επιρεάζει αρνητικά ένα ακμαιϊκο δέρμα.
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών μπορεί να ωφελήσει άτομα με ακμή.

Πάντα συμβουλεύω και ενθαρύνω τους ασθενείς μου να μια πιο acne -friendly διατροφή ως συμπλήρωμα στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.

Γιατί μιλάμε τόσο πολύ για την ακμή και το φαγητό;

Η σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής αποτελεί αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και αρχικά θεωρούνταν μύθος, πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και τη σοβαρότητα της ακμής.

Μια δίαιτα χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της δερματικής εικόνας. Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών αποτελεί μια φυσική και συχνά αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ακμής, παρέχοντας μια εναλλακτική λύση στη φαρμακευτική αγωγή

Ποιες τροφές επιδεινώνουν την ακμή;

Μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και της εμφάνισης ακμής. Ο μηχανισμός αυτός φαίνεται να σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται από την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα μπισκότα, τα πατατάκια και τα πρόχειρα φαγητά έχουν υψηλό δείκτη ΓΔ και θα πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με ακμή.

Ποια διατροφή είναι ιδανική για να βελτιώσω την ακμή μου;

Η κατανάλωση τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως αυτές που βρίσκονται στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τη σόγια, έχει συσχετιστεί με βελτίωση των συμπτωμάτων της ακμής. Αντίθετα, η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει όλους όσους έχουν ακμή;

Όχι.Η αιτιολογία της ακμής είναι πολυπαραγοντική, με γενετικούς, ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες να συμβάλλουν στην παθογένειά της. Αν και η διατροφή μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ακμή που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, η αποτελεσματικότητα διατροφικών παρεμβάσεων ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της ακμής. 

Η ορμονική ακμή, χαρακτηριστικά εντοπισμένη στην περιοχή της γνάθου, παρουσιάζει κυκλικές διακυμάνσεις συγχρονισμένες με τον έμμηνο κύκλο. Αν και οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης, συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις συχνά κρίνονται απαραίτητες.

Ακμή εντοπισμένη στην πλάτη, μπορεί να παρουσιάσει κάποια βελτίωση μετά από τροποποιήσεις στη διατροφή. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης είναι περιορισμένη και μπορεί να μην επαρκεί για την πλήρη αντιμετώπιση της πάθησης.

Οι κυστικές μορφές ακμής, συχνά συνοδευόμενες με δημιουργία ουλών, παρουσιάζουν περιορισμένη ανταπόκριση σε διατροφικές παρεμβάσεις. Συνήθως απαιτείται συστηματική φαρμακευτική αγωγή, υπό την καθοδήγηση δερματολόγου.

Πρέπει να συνδυάσω τη φροντίδα του δέρματός μου με αλλαγές στη διατροφή;

Ναι! Η "δίαιτα" κατά της ακμής είναι μια απλή αλλά κυρίως μια υγιεινή διατροφή που ενθαρρύνει τη λογική πρόσληψη όλων των ομάδων τροφίμων, ελαχιστοποιώντας τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να μην είναι απαραίτητα η θεραπεία πρώτης γραμμής των ουλόδων μορφών ακμής, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυται εάν η ακμή είναι ήπιας μορφής.

Υπάρχουν και άλλες φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της ακμής ;

Εκτός από τη διατροφή, υπάρχουν και άλλοι φυσικοί τρόποι που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ακμής. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να βοηθήσουν σε ήπιες περιπτώσεις ακμής χωρίς ουλές ή εάν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή γαλουχίας.

  • AHA ή peeling με οξέα φρούτων : Απλά χημικά peeling που προέρχονται από οξέα φρούτων, ιδανικά για ακμή και αναζωογόνηση του δέρματος. Βοηθάει στην εξομάλυνση μικρών ουλών.
  • Δισκία θειικού ψευδαργύρου- Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Λαμβάνετε πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες, καθώς οι δόσεις θα ποικίλλουν.
  • Λάδι δέντρου τσαγιού – Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να "κάψει" τα στοιχεία ακμής . Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται με προσοχή για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος . Λειτουργεί ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας αλλά δεν αντιμετωπίζει την υποκείμενη αιτία της ακμής."
  • Φωτοθεραπεία με μπλε ή κόκκινο φως - Δεν θεραπεύει την ακμή αλλά θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο ως συμπληρωματική θεραπεία ή σε καταστάσεις όπου άλλα φάρμακα αντενδείκνυνται - όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός. Η φωτοθεραπεία λειτουργεί καταστέλλοντας προσωρινά βακτήρια που σχετίζονται με βλάβες ακμής.

Τα protein shakes προκαλούν ακμή;

Όχι, στην πραγματικότητα η πρωτεΐνη μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της ακμής. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε σκόνη πρωτεΐνης χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Μάλιστα σε μια πρόσφατη δημοσίευση στην American Academy of Dermatology Journal βρέθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ του ΓΑΛΑΚΤΟΣ και της ακμής. Επομένως εάν αναμιγνύετε τα σέικ πρωτεΐνης σας με γάλα, ίσως πρέπει να επανεξετάσετε και α ξεκινήσετε να προτιμάτε την ανάμειξη με νερό .

Τι συμβαίνει εάν η ειδική διατροφή δεν λειτουργεί ;

Σε περιπτώσεις επίμονης ακμής, η δερματολογική παρέμβαση είναι απαραίτητη. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τοπικές και συστηματικές φαρμακευτικές αγωγές, χημικά peeling και ορμονικό έλεγχο, με στόχο την αναστολή της υπερπαραγωγής σμήγματος, την καταστολή των βακτηρίων και τη μείωση της φλεγμονής.

Μπορεί η διατροφή να βελτιώσει τα σημάδια ακμής;

Αναγνωρίζουμε ότι οι κρέμες με βιταμίνη Ε και βιταμίνη Α μπορούν να βελτιώσουν τις ουλές, ωστόσο τα συμπληρώματα βιταμινών δεν αντιμετωπίζουν τις ουλές. Μια διατροφή πλούσια σε ψευδάργυρο μπορεί να μειώσει τις βλάβες της ακμής, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να μειώσουν τις μελλοντικές ουλές.

Η άποψη της κ Τσαχάκη για την διατροφή και τις θεραπείες για την ακμή:

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο η αποτελεσματικότητα της διατροφικής παρέμβασης εξαρτάται από τον τύπο της ακμής. Οι ασθενείς με κυστεϊδική και ουλωδή ακμή θα πρέπει να αναζητήσουν δερματολογική συμβουλή για τη βέλτιστη διαχείριση της πάθησης, καθώς οι διατροφικές αλλαγές δεν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών μορφών ακμής

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και πτωχή σάκχαρα μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. Απέφυγε το γάλα και τα γαλακτοκομικά και προσπάθησε να πάρεις περισσότερο ψευδάργυρο. Με σωστή διατροφή σε συνδιασμό με καλή περιποίηση και λίγη προσοχή στο μακιγιάζ, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ακμή σου χωρίς να χρειαστεί η χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας.