Η ακμή δεν είναι μόνο εφηβικό πρόβλημα. Η ακμή των ενηλίκων είναι πολύ συχνή και η επίπτωση της συνεχώς αυξάνεται. Μπορεί να εμφανιστεί μετά τα 20 έως και τα 40 έτη , ώς υποτροπή της εφηβικής ακμής αλλά και ως ξαφνικό ξέσπασμα. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες και μπορεί να συνδέεται με ορμονικές αλλαγές. Το άγχος είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Συνήθως εμφανίζεται κατά μήκος της γνάθου και στην περιοχή του πηγουνιού, αλλά και στα μάγουλα, λαιμό και κορμό.

Η ακμή ενηλίκων είναι πολυπαραγοντική. Για γνωστούς λόγους , γενετικοί παράγοντες, αλλά και ορμόνες όπως Προγεστερόνη, Τεστοστερόνη και Ινσουλίνη, αυξάνουν την παραγωγή του σμήγματος. Επιπλέον το άγχος με την δουλειά ,τα παιδιά το σπίτι και άλλα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ακμής. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι ,με την διακοπή του μπορεί να έχουν έξαρση της ακμής.

Η εντόπιση στην γνάθο , πηγούνι, μάγουλα σε μορφή κύστεων – επώδυνων βλατίδων, η έξαρση της κλινικής εικόνας στην περίοδο της εμμήνου ρύσεως, μετά από στρές και μετά από διακοπή   λήψης αντισυλληπτικών χαπιών υποδηλώνει ορμονικού τύπου ακμή.

Η αποφυγή ζάχαρης ,γαλακτοκομικών και fast food σε κάποιες περιπτώσεις διευκολύνουν τον έλεγχο της ακμής περιορίζοντας την λήψη  αγωγής από το στόμα.

Ναι βεβαίως και βοηθούν. Τα πλεονεκτήματα εδώ είναι ότι εκτός από την βελτίωση της ακμής ,θα έχουμε και αντιγηραντική δράση. Τα καλύτερα peelings για την ακμή είναι το Σαλικυλικό οξύ και της Ρετινόλης.

Η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί από την κλινική εικόνα , αλλά και απο την πρόθεση της γυναίκας να μείνει έγκυος το επόμενο διάστημα των 7-8 μηνών.

Οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν θεραπεία για τουλάχιστον 6 μήνες.
Ένας οδηγός για την θεραπεία από το στόμα είναι :
Ισοτρετινοΐνη από 6-12 μήνες κατά μέσο όρο.
Αντισυλληπτικά χάπια απο 2-3 χρόνια.
Περιποίηση στο σπίτι με:
1 Πλύσιμο με σαπούνι που περιέχει οξέα φρούτων κάθε πρωί
2 Ρετινόλη η Vitamin A βράδυ.
Θεραπείες στο ιατρείο:
1 Καθαρισμός των φαγεσώρων
2 Φωτοθεραπεία
3 Χημικό peeling
4 Laser IPL

Αφού γίνει έλεγχος των εξάρσεων της ακμής με τοπική η απο  το στόμα αγωγής προχωράμε στην αντιμετώπιση των ουλών στο ιατρείο με Fractional Laser, Pico laser, Microneedling και Χημικά peeling.

0